Historien om Dora (Ida Bauer) er en av verdens mest berømte pasienthistorier. Dora er «den hysteriske kvinnen», en typisk skikkelse fra slutten av det 19. århundret, den gang hysteri var den mest utbredte kvinnesykdommen i vår del av verden. Sigmund Freud utviklet psykoanalysen blant annet som et forsøk på å forstå denne lidelsen, og Bruddstykke av en hysterianalyse (1905), historien om Dora, er hans eneste lengre fremstilling av hysteri sett fra et psykoanalytisk perspektiv. I dag har hysteri forsvunnet som klinisk begrep, men er delvis erstattet av diagnoser som utbrenthet, anoreksi eller "borderline"- problematikk. Hysteri finnes imidlertid fortsatt som et kollektivt fenomen: Massehysteriet lever i beste velgående. I etterordet sier oversetteren, idéhistorikeren Eivind Tjønneland, at «offentligheten oppfører seg mer og mer som en hysterisk pasient». Han gir her også et riss av hysteriens historie, viser noe av bakgrunnen for og ettertidens faglige debatt om Freuds analyse av Dora og påpeker hvordan hysteri i dag er et tverrfaglig fenomen som interesserer blant annet medievitere, litteratur- og idéhistorikere, psykoanalytikere og psykiatere. Hysteri har dessuten vært et viktig element i kunsten i det 20. århundre og inspirerer fortsatt både romanforfattere og filmskapere. Freuds pasienthistorie foreligger nå for første gang i norsk oversettelse. Nr. 55 i Cappelens upopulære skrifter.
Les mer
Vi møter "Dora" (Ida Bauer), "den hysteriske kvinnen", hovedperson i en av verdens mest kjente pasienthistorier. På 1800-tallet var hysteri den mest utbredte kvinnesykdommen i Europa, og Dora var et typisk eksempel på en kvinne som led av denne sykdommen. Psykologen bruker Dora som utgangspunkt og behandler her hysteri ut i fra et psykonalytisk perspektiv. I etterordet får vi en kort gjennomgang av hysteriets historie, bakgrunnen for og ettertidens faglige debatt om Dora, i tillegg får vi høre om hysteri som et tverrfaglig fenomen i dag. Har litteraturliste.
Les mer
Etterord av Eivind Tjønneland. Oversettelsen er basert på Fischer Taschenbuch Verlags utgave fra 1993
«At Freuds 'Bruddstykke av en hysterianalyse', historien om Dora, nå utkommer på norsk, vil neppe glede mange psykiatere eller psykologer. Men for idéhistorikere og litteraturvitere, samt for folk flest, er dette en god anledning til å sette seg inn i tankegangen til psykoanalysens far.» Arnulf Kolstad, Klassekampen 2. juni 2007
Les mer

Produktdetaljer

ISBN
9788202250096
Publisert
2007
Utgave
1. utgave
Utgiver
Vendor
Cappelen Damm Akademisk
Serie
Cappelens upopulære skrifter
Vekt
201 gr
Høyde
206 mm
Bredde
126 mm
Dybde
11 mm
Aldersnivå
Voksen
Språk
Product language
Bokmål
Format
Product format
Heftet
Antall sider
162

Forfatter
Oversetter