En fiktiv, men svært åpen og ærlig selvbiografi, skrevet av en mann som søker sannheten om seg selv, mens det ennå er tid. Stendhals selvbiografiske tekst Henry Brulards liv er en fortelling om barndom og ungdom, fra Henri Beyle blir født i Grenoble i januar 1783, til han i sitt attende år kommer til Milano, med Napoleons hær, i juni 1800. Det er en fortelling om sorg og ulykke, opprør og frigjøring, sanselighet og intellektuell vekst. Her formes den personlighet som skulle bli Stendhal, en av Frankrikes største forfattere, grunnleggeren av den moderne realistiske roman og en av de skarpeste observatører av så vel menneskesjelens som historiens paradokser. Beyle/Stendhal skaper personen Henry Brulard som kritisk vitne til sitt eget liv, der beretning, analyse og erkjennelse drives frem av et overordnet behov, nemlig å bli kjent med seg selv før det er for sent. Døden er hele tiden present i denne fortellingen om et liv. Teksten åpner med at forfatteren blir slått av tanken på sin forestående femtiårsdag, og dermed ikke så fjerne død, mens han står og ser utover Roma en dag i oktober 1832. På denne bakgrunn foldes livet ut i en tilbakeskuende akt.Henry Brulards liv er en enestående tekst, både betraktet som selvbiografi og som litteratur, og boka har hatt innflytelse på mange senere forfattere, noe man bl.a. kan lese ut av W.G. Sebalds bok Vertigo(2005).
Les mer
Boken er en selvbiografisk tekst om Henry Brulards barndom og ungdom, fra han blir født i Grenoble i 1783, til han i sitt attende år kommer til Milano med Napoleons hær i 1800. Det er en beretning om sorg og ulykke, om opprør og frigjøring, om sanselighet og intellektuell vekst. Her formes den personlighet som skal bli Stendhal, en av Frankrikes største forfattere, grunnleggeren av den moderne realistiske roman og en av de skarpeste observatører av så vel menneskesjelens som historiens paradokser.
Les mer
Feil ISBN-10 i kolofonen: 82-05-17825-9. Feil ISBN-13 i kolofonen: 978-82-05-17825-0. Pseudonym for Marie Henri Beyle. Etterord av Karin Gundersen

Produktdetaljer

ISBN
9788205312975
Publisert
2006
Utgave
1. utgave
Utgiver
Vendor
Gyldendal
Vekt
515 gr
Høyde
220 mm
Bredde
155 mm
Dybde
29 mm
Aldersnivå
Voksen
Språk
Product language
Bokmål
Format
Product format
Innbundet
Antall sider
359

Oversetter

Relaterte produkter