Boka er eit unikt verk om dei førindustrielle ystetradisjonane, og noko tilsvarande har neppe vore laga her i landet. Boka dokumenterer ystetradisjonane i Valdres og samanliknar dei med landet elles. Boka er skriven med "upasteuriserte briller", fordi det meste av tradisjonsystinga var av rå mjølk ved låge temperaturar. Dette står i stor kontrast til dagens "heilpasteuriserte", norske mjølkeindustri. Tradisjonsystinga forsvann med mjølkebilen på 1950-talet. Kjørelda etter ystinga er tekne vare på, medan ostane er oppetne. Boka er skriven for å redde den immaterielle kunnskapen om tradisjonsystinga over i skriftleg form, slik at ostane kan gjenskapast. I boka finn du oppskrifter på rundt 20 tradisjonelle mjølkeprodukt, intervju med 35 eldre budeier, kunnskapen etter 200 informantar frå 1930-talet, 1020 illustrasjonar, ei riksdekkjande liste med 184 osteprodusentar, omtale av 292 norske og internasjonale osteprodukt frå vår samtid og over 3300 dialektord knytt til ost og ysting.
Les mer
Ryggtittel: Ysting i Valdres

Produktdetaljer

ISBN
9788299926409
Publisert
2013
Utgave
1. utgave
Utgiver
Vendor
Mat & kultur
Vekt
3010 gr
Høyde
336 mm
Bredde
258 mm
Dybde
35 mm
Aldersnivå
Voksen
Språk
Product language
Nynorsk
Format
Product format
Innbundet
Antall sider
539

Forfatter
Illustratør