Livet bak kateteret er en bok som viser lærerskikkelsers plass i skjønnlitteraturen. En lang rekke betydelige forfattere har etterlatt seg en omfattende innsikt i lærerens verden, noe som kan gi kunnskap og innfallsvinkler til å utdype dagens debatt om lærerprofesjonen. Egil Børre Johnsen, som gjennom mange år har samlet og lest en stor mengde bøker med lærere som hovedpersoner, mener at romanen, novellen eller diktet kan gi innsikter om lærerens liv som ikke kommer fram i en fagbok. Diktningen bearbeider og tolker det som har, eller kunne ha skjedd med en særegen kombinasjon av avstand og nærhet. Vi har alle vært elever og derfor får skoleskildringer i litteraturen en spesiell nærhet til oss som lesere. Forfatteren følger to hovedlinjer i boken: han vil gi innblikk i det mangfoldet av yrkessituasjoner og lærerskjebner - av livet bak kateteret - som skildres i litteraturen. I lærerlitteraturen er det mange skurker, fra Dickens' lærertyranner til Kiellands adjunkt i Gift, som til slutt tok livet av lille Marius og disse skildres i boken, men likevel har forfatteren som sin andre hovedlinje et ønske også om å lete etter fenomenet den gode lærer. Boken passer for alle som har vært elever, men kanskje henvender den seg aller mest til alle som er eller har vært lærere og som gjennom denne boken kan få anerkjennelse for at de har en sentral plass, i litteraturen og i samfunnet.
Les mer
Dette er en beretning om lærerskjebner fra skjønnlitteraturen. Mange betydelige forfattere har etterlatt seg en omfattende innsikt i lærerens verden. Forfatteren mener at romanen, novellen eller diktet kan gi innsikter om lærerens liv som ikke kommer frem i en fagbok. Boken gir et innblikk i det mangfoldet av yrkessituasjoner og lærerskjebner som skildres i litteraturen, og hopper ikke over klassiske portretter som Dickens' lærertyranner eller Kiellands adjunkt i Gift, men forfatteren er like opptatt av å oppspore fenomenet den gode lærer. Med oversikt over lærerlitteratur gjennom 200 år.
Les mer
"Han setter den pedagogikk og den lærergjerning som figurene framstilles med, inn i en både skolehistorisk og didaktisk-pedagogisk tradisjon. Slik blir "Livet bak kateteret" eksemplarisk i betydning refleksjonsskapende. Og dermed særs nyttig som lærebok, kanskje bedre enn enhver teoritung pedagogikkbok. Egil Børre Johnsens velskrevne og personlige bok bør bli et selvsagt pensumvalg [...] ved samtlige lærerutdanninger her til lands." Finn Stenstad, Tønsbergs Blad, 25. august 2009
Les mer

Produktdetaljer

ISBN
9788202295189
Publisert
2009
Utgave
1. utgave
Utgiver
Vendor
Cappelen Damm Akademisk
Vekt
420 gr
Høyde
210 mm
Bredde
140 mm
Dybde
30 mm
Aldersnivå
Voksen
Språk
Product language
Bokmål
Format
Product format
Innbundet
Antall sider
301