Hugo Grotius (1583-1645) var en humanistisk utdannet naturrettsfilosof, jurist og teolog fra Nederland. Han er mest kjent for sine verker om grunnlaget og grensene for menneskets og nasjoners utøvelse av legitim fysisk makt (natur- og folkerett). Hans arbeid (som forfatter og ledende politiker) for religiøs toleranse endte dramatisk, med flukt fra hjemlandet og et liv i eksil, derav 10 år som Sveriges ambassadør i Paris. Avhandlingen var foranlediget av Portugals krav på eneherredømme over hav og handels.plasser på den østlige halvkule, et krav Nederland som konkurrerende skipsfarts- og handelsmakt ikke kunne akseptere. I skriftet forsvarer forfatteren det syn at alle og enhver har rett til å ta i bruk havet. Han begrunner dette med at det åpne hav, til forskjell fra landområder, ikke kan tas i besittelse, og at havet egner seg for fri bruk. I tillegg til å behandle en rekke sentrale spørsmål for internasjonal rett og politikk, som for eksempel angår opphavet til moderne teorier om eiendom og suverenitet, er Mare liberum et retorisk mesterstykke i beste ciceroniansk tradisjon.
Les mer
Denne avhandlingen var foranlediget av Portugals krav på eneherredømme over hav og handelsplasser på den østlige halvkule, et krav som Nederland som konkurrerende skipsfarts- og handelsmakt ikke kunne akseptere. Her forsvarer forfatteren det syn at alle og enhver har rett til å ta i bruk havet. Han begynner dette med at det åpne hav, til forskjell fra landområder, ikke kan tas i besittelse, og at havet egner seg for fri bruk. Har litteraturliste og register.
Les mer
Innledning av Inez Boon. Forord av Knud Haakonssen. Etterord av Kirsti Strøm Bull og Aage Thor Falkanger. Parallelltekst på bokmål og latin

Produktdetaljer

ISBN
9788279900795
Publisert
2009
Utgave
1. utgave
Utgiver
Vendor
Vidarforl.
Vekt
400 gr
Høyde
218 mm
Bredde
142 mm
Dybde
18 mm
Aldersnivå
Voksen
Språk
Product language
Flerspråklig
Format
Product format
Innbundet
Antall sider
200

Forfatter