«Rent ut sagt - om taletydelighet, intonasjon, tempo, pausering, ordvalg og setningsbygning» er en håndbok for: alle som vil være bevisst muntlige fremstilling journalister, informasjonsarbeidere og politikere videobloggere, reklame- og innholdsprodusenter foredragsholdere, lærere, studenter allment språkinteresserte Rent ut sagt - gir et riss av hovedtrekk og enkeltheter i østnorsk standardtalemål, også kalt normalisert østlandsk. Det talemål som ligger til grunn for beskrivelsen i Rent ut sagt -, er det nærmeste vi kommer et landsgyldig talespråk, dvs. en varietet som ligger innenfor alle nordmenns språkerfaring og derfor er et tjenlig middel i sakorientert kommunikasjon. Det er samme varietet som beskrives i lærebøker i norsk for utlendinger, i uttaleordbøker og i andre oppslagsverk.
Les mer
Rent ut sagt - gir et riss av hovedtrekk og enkeltheter i østnorsk standardtalemål, også kalt normalisert østlandsk. Det talemål som ligger til grunn for beskrivelsen i Rent ut sagt -, er det nærmeste vi kommer et landsgyldig talespråk, dvs. en varietet som ligger innenfor alle nordmenns språkerfaring og derfor er et tjenlig middel i sakorientert kommunikasjon. Det er samme varietet som beskrives i lærebøker i norsk for utlendinger, i uttaleordbøker og i andre oppslagsverk. Normalisert østlandsk er en fleksibel, men ingen grenseløs størrelse. Dens fremste kjennetegn er at den overalt innenfor landets grenser kan brukes uten å tiltrekke seg oppmerksomhet. Denne upåfallende uttalevarietet er grunnlaget for framstill.ingen i Rent ut sagt - og kan bestemmes som «den normaluttale som stort sett er rådende blant folk med høyere allmenndannelse i hovedstaden og andre byer på Østlandet» (Norsk uttaleordbok (1969)). Denne uttalen har de forskjelligheter som det må være mellom skrift og tale, og det finnes lokale variasjoner. I ordvalg og bøyninger ligger den tett til skriftspråket.
Les mer
1. utgave Oslo : NKS-forlaget, 1989. Undertittel på omslaget: Om taletydelighet, intonasjon, tempo, pausering, ordvalg og setningsbygning

Produktdetaljer

ISBN
9788279904809
Publisert
2019
Utgave
2. utgave
Utgiver
Vendor
Vidarforlaget
Vekt
494 gr
Høyde
230 mm
Bredde
160 mm
Dybde
20 mm
Aldersnivå
Voksen
Språk
Product language
Bokmål
Format
Product format
Innbundet
Antall sider
260

Forfatter